Peneraju Pasaran Baju Muslimah Terbesar di Malaysia

SweetMuslimah.com Baju Muslimah Kanak-kanak

Sunday, October 26, 2014

Resepi Kek Pisang

Kek Pisang


Assalamualaikum wbt...........haii...apa khabar? Malam tadi kami sekeluarga tak makan nasi, just makan pengat keladi dan juga kek pisang. Sebenarnya dah lama nak buat kek pisang ni tapi ada aje alasannya..hehe. Ni pisang yang dari kampung tempoh hari. Nama pisang ni pisang putor, memang manis dan sedap di buat jeput... ada banyak lagi pisang, saya dah frozen kan pun. ermm...nanti boleh buat apam pisang pula. haaiissh banyak benar pisang yang mak kirim kali ni. hihii
ok untuk resepi kek pisang ni saya rujuk dari blog Che Mat Gebu http://www.tiffinbiru.com/2012/11/kek-pisang-cepat-siap.html dan saya buat olahan sikit-sikit memandangkan stok telur hanya tinggal sebiji aje lagi..hahaa.

Ini Resepi Saya...

+ Pisang Putor 6 biji
+ 1 Biji Telur
+ 1 sudu kecil Ovarlate
+ 10 sudu besar Gula Perang
+ Secubit Garam
+ 1 sudu besar Soda Bikarbonat (ayak)
+ 1 1/2 cawan Tepung Gandum Bakers Choice (ayak)
+ 1/2 cawan Minyak Masak

Cara-caranya.....

Blend semua pisang, telur, ovalate, gula perang dan garam. Kemudian tuangkan bancuhan tadi ke dalam bekas, kacau rata, masukkan soda bikarbonat dan tepung gandum sedikit demi sedikit. kemudian minyak masak,,,gaul rata dengan menggunakan sudip, kemudian gunakan whisker supaya bancuhan lebih rata.
Masukkan ke dalam acuan pilihan..bakar 170 celcius selama 40 minit,,yang ni bergantung juga kepada oven yang anda guna..biar kan sejuk seketika okeyy..

Kek Pisang ni makin lama makin sedap makan tau...hehe..
ternyata sedaplah kek saya kali ni..tak sangka juga..sebabnya saya dah banyak ubah-ubah terutamanya gula dan juga telur,,main agak-agak. bolehlah untuk anak-anak makan..hihii..

Kat sini saya paste kan yang CMG punye untuk rujukan kemudian hari..(=..=)

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
150 gram pisang
170 gram gula kastor (mat guna 150 gram gula perang)
Secubit garam (mat tambah)
3 biji telur gred A
120 gram minyak sayur (mat guna minyak jagung)
1 camca besar ovallate
Beberapa titik esen pisang (optional)
Chocolate rice sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
  2. Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati. Masukkan telur, kacau hingga rata. Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.
  3. Tuang dalam tin kek dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidangkan..

Lebihan Adunan Letak dalam cawan ni...jadilah seperti muffin..ngeeehhh

No comments:

Post a Comment