Murtabak Segera
Assalamualaikum,,,bersua kembali pada pagi yang indah, syukur di beri nafas dan sempurna pancaindera dan dikelilingi buah hati ku,,anak-anak dan suami pelengkap hidup ku..sayang dunia akhirat. okey hari ni saya ternampak satu resepi yang saya kira cam senang je, murtabak. actually dah lama pendam hasrat nak buat jugak walau sekali. sebab nya saya suka murtabak. lebih-lebih lagi banyak inti dan nipis aje kulitnya...cicah plak dengan kuah sirap+cuka+bawang tu...perrrgghh i loikee!!
meh kita tengok bahan&caranya: kopipaste je =)
Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 2 sudu kecil garam
- kulit popia
- 2 biji telur
- 1 biji bawang cincang
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
-
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. masukkan bawang cincang. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
-
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
* NAK kena beli dacing cincang lah ni. kulit popia dah ada lama benau duk dalam fridge tu, doh keras kekkong!
No comments:
Post a Comment